Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Porovnání ruční a mechanizované defoliace a hodnocení vlivu na kvalitu hroznů
Nováček, Tomáš
Diplomová práce byla věnována problematice vlivu termínu odlistění zóny hroznů na kvalitu. Práce se také zabývá porovnáním mechanizovaného a ručního odlistění hroznů. První část práce se zabývá shromážděním a vyhodnocením dostupné odborné literatury k této problematice. Další část je věnována vlastnímu pokusu, jeho vyhodnocení a vlastním doporučením. Provádění pokusu mi bylo umožněno ve vinařství Plaček, v Moravských Bránicích. Pro pokus bylo vyčleněno 11 řádků odrůdy Sauvignon blanc, kdy každý řádek představoval odlišnou variantu pokusu. Odlistění zóny hroznů probíhalo od 7.6.2018. Při ručním odlistění byly vždy odstraněny 1-3 listy a zálistky ze zóny hroznů. Od termínu 15.6.2018 bylo ve vinici prováděno i mechanizované odlistění pomocí defoliátoru. Následující varianty pokusu byly prováděny ve stejných termínech jak ručně, tak mechanizovaně. V termínu 1.7.2018 proběhlo poslední mechanizované odlistění a také byla provedena varianta odlistění, která sloužila jako kontrola. Poslední varianty pokusu byly vytvořeny v termínech 26.7.2018 a 2.8.2018, kdy bylo využito odlišné odlistění nad zónou hroznů, za účelem zpomalení zrání. V průběhu zrání hroznů byl sledován jejich zdravotní stav a proběhlo ve čtyřech termínech zhodnocení kvalitativních parametrů hroznů. Byla měřena cukernatost bobulí, hodnota pH, obsah titrovatelných kyselin, asimilovatelného dusíku a další parametry související s odlistěním hroznů. Všechna měření probíhala ve školní laboratoři v Lednici. Všechna data byla vyhodnocena a na jejich základě byla sepsána vlastní doporučení pro vinaře a vinohradníky.
Porovnání agrobiologických a kvalitativních vlastností klonů vybrané odrůdy révy vinné
Kušický, Dávid
Tato diplomová práce sleduje rozdíly a vyhodnocuje výsledky mezi klony odrůdy Sauvignon, které jsou vysázeny v Středoslovenské vinařské oblasti v Modrokamenskom vinařském rajonu v obci Veľký Krtíš. Tři francouzské a jeden klon z Tyrolska jsou vysazeny v jedné viniční trati. V literární části jsou popsány obecné informace o odrůdě Sauvignon, jeho klonech a aromatických látkách. Ve vinohradu byly sledovány fenologické fáze klonů, uvologické hodnoty a výnos. Z každého klonu byly zvlášť vyrobeny vzorky vína, při kterých se určily základní parametry a odlišnost aromatických látek metodou komprehensívnej dvojrozměrné plynové chromatografie. Pomocí výsledků odborné komise, byly vytvořeny aromagramy a pořadí vín v stobodovou stupnici podle standardů O.I.V.
Vliv termínu odlistění na aromatický profil vína Sauvignon blanc
Šťastný, Radek
Cílem diplomové práce na téma Vliv termínu odlistění na aromatický profil vína ´Sauvignon blanc´ bylo zjistit, jaký vliv má odstranění listů ze zóny hroznů na kvalitativní a kvantitativní parametry hroznů této odrůdy. Praktická část pokusu s odlistěním v různém termínu byla provedena v průběhu roku 2015 na vinici v obci Svatobořice-Mistřín. Součástí praktického pokusu byla výroba mikrovzorků vína z jednotlivých variant a následné senzorické zhodnocení.
Porovnání kvality hroznů a vína z ruční a mechanizované sklizně u odrůdy Sauvignon blanc
Žáková, Iveta
Mechanizovaná sklizeň patří dnes k nejrozšířenějším mechanizovaným operacím ve vinici. V rámci zahraničního výzkumu bylo dokázáno, že mechanizace neovlivňuje sklizeň hroznů, a v některých případech má dokonce vliv i na její zlepšení. V rámci této diplomové práce byl v roce 2015 proveden pokus u odrůdy Sauvignon blanc. Analýzou rozptylu při hladině významnosti P < 0,05 byl prokázán statisticky významný vliv sklizně na celkový obsah kyselin u hroznů, parametry vína rozdíl neukázaly. Senzoricky byla vína z hroznů z mechanizované sklizně hodnocena jako více ovocná.
Vplyv termínu odlistenia zóny hrozna na kvalitu a zdravotný stav u odrody Savignon blanc
Kozmon, Tomáš
Vliv termínu odlistění zóny hroznů na kvalitu a zdravotní stav u odrůdy Sauvignon blanc Diplomová práce je zaměřená na vyhodnocení vlivu termínu odlistení zóny hroznů na kvalitu a zdravotní stav u odrůdy Sauvignon blanc. V úvodě teoretické části stručně charakterizujeme problematiku listové plochy - faktory které ji ovlivňuji. V dalších částech popisujeme zelené práce, přičemž pozornost soustřeďujeme především odlistení oblasti hroznů -- vlivu, termínu a intenzitě odlistení. Stručně popisujeme faktory určující zralost a kvalitu hroznů, jako i jednotlivé kvalitativní parametry. V praktické části popisujeme metodiky použité při vyhodnocovaní pokusu odlistení ve čtyřech různých termínech a interpretujeme výsledky zkoumaných variant odlistení.
Aromatické látky u Sauvignonu blanc a ovlivnění jejich obsahu agrotechnickými zásahy
Šmíd, Roman
Aromatické látky u Sauvignon blanc a ovlivnění jejich obsahu agrotechnickými zásahy Tato práce měla za úkol zjistit aromatické látky u Sauvignon blanc a ovlivnění jejich obsahu agrotechnickými zásahy. V závislosti na obsah práce byly sledovány aktuální informace týkající se aromatickým látek u Sauvignon blanc. Dále byl sledován vliv závlahy, výživy, ochrany a zelených prací na aromatické látky. Závěrem byly doporučeny vhodné agrotechnické postupy pro pěstování. Výsledkem práce pro dosažení zeleného charakteru u této odrůdy bylo doporučeno neodlisťovat keř, minimalizovat zavlažování, půdní hnojení dusíkem a použití mědnatých postřiků. Pro dosažení ovocného charakteru bylo doporučeno odlistění, maximalizace závlahy, listové hnojení dusíkem a sírou a nepoužívání mědnatých postřiků.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.